Black Friday egész évben: akciók, tippek, érdekességek!
Támogató

Webshopként hogyan profitálhatok legtöbbet a Black Friday-ből?

Szerző: Ádám
2017. 10. 02. |
black friday
edm
marketing
mobiloptimalizálás

Black Friday akciók nélkül lemaradsz a karácsonyi versenyben. Segítünk!

Webshopként hogyan profitálhatok legtöbbet a Black Friday-ből?

Közeledik Black Friday, a Fekete Péntek, amely végzetesnek tűnő jelentésével szemben 2017 egyik leginkább várt kereskedelmi eseménye a vásárlók és a kereskedők részéről egyaránt. A következő írásban a PayPal friss kutatása alapján összeszedtük, mit kell tenniük a kereskedőknek, hogy webshopként a legnagyobb profitra tehessenek szert ezen a kereskedelmi ünnepnapon.

Mikor lesz 2017-ben a Black Friday?

Mielőtt megválaszoljuk ezt az egyszerűnek tűnő kérdést, le kell szögeznünk: a Fekete Péntek mára már nemcsak egy adott napot, hanem egy jelenséget, szokást jelöl inkább. A szó jelentése ugyanis folyamatosan bővül. Az eredeti kifejezés amerikai, a Hálaadást követő pénteket jelöli, amely a karácsonyi bevásárlási időszak kezdete. A szóhoz azonban szorosan kötődik a Black Friday-t övező kereskedői stratégia is, a piacra zúduló akció-cunami. Fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy a Fekete Péntek idén 2017. november 24-én lesz, de a dátum rögzítésénél is fontosabb, hogy megértsük, webshopként milyen stratégiai lépésekre kell, hogy sarkalljon ez az egyre ismertebb, nagybetűs kereskedelmi nap.

A Black Friday hatására hogyan változtassak kereskedői stratégiámon?

A Black Friday, egyrészt a karácsonyi ajándékvásárlási időszak kezdetét hozza előbbre időben, másrészt a start jelentőségét növeli nagyban. Magyarországon a kulturális és kereskedelmi szokások különbözősége miatt a Black Friday egyelőre sokkal inkább online jelenség, mit az USA-ban, ahol ez az alkalom a hagyományos bevásárlási tradíciókból fejlődött ki. Ennek igazolására néhány adat: a 18–50 éves magyarok 28 százaléka vásárol ezen a napon, és többségük internetes áruházakban keresi a legjobb ajánlatot. Mindemellett nem üres zsebbel teszik ezt, 34 százalékuk a vásárlás alkalmával, több mint 60 ezer forintot tervez költeni.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar kereskedőket a Fekete Péntek az internetes értékesítés stratégiai jelentőségének felfedezésére kell, hogy sarkallja. A november végén rendszeresen megérkező „Black Friday hullám” a verseny élesedését hozza magával, ami révén pedig értelemszerűen egyre kiemeltebb figyelmet kapnak az online kereskedelmi eszközök. A PayPal legfrissebb kutatása is ezekkel – az internetes értékesítési oldalak működtetésével és az e-marketing eszközök használatával foglalkozik.

Mobiloptimalizálás

A mobileszközökön történő internetes tartalomfogyasztás aránya folyamatosan növekszik. Mára a felhasználok több mint egyharmada okostelefonján netezik, de ami ennél is fontosabb, a vásárláshoz használt eszköz is a mobil lett. Ez azt jelenti, hogy webshopunkkal szemben alapkövetelménnyé válik a reszponzivitás, azaz a mobileszközön történő tartalomfogyasztásra optimalizált weboldal megléte. Ez főleg abban az esetben kihívás, ha egy meglévő oldalt kell ilyen irányban fejleszteni. Webshopként a reszponzivitás megteremtése vagy a mobilverzió kialakítása szakmai feladat, érdemes fejlesztő céget bevonni, ugyanakkor számos ingyenesen letölthető webshop rendszer kínálja a mobil-optimalizációt.

Minél egyszerűbb, annál hatékonyabb

A PayPal kutatás figyelemre méltó megállapítása szerint a Black Friday-ozók könnyen tűzbe jönnek az akciós árak láttán. Ez azt jelenti, hogy hamar eljutnak webshopunk „kosár” oldalára, ugyanakkor 45%-uk itt hátra arcot hajt végre. Ennek egyrészt természetesen pszichológiai okai vannak. Egy kedvezmény lehet annyira vonzó, hogy versenyhelyzetet teremt a vásárlóban (meg kell szereznem mások elől!). Ezzel együtt ugyanakkor, épp a valóságos fizetés kijózanító pillanatáig, kikapcsolja valóságérzékét. Emiatt érdemes optimalizálni a fizetési folyamatot olyan online eszközökkel, amik révén a fizetés folyamata egyszerűsíthető, kiküszöböli az állandó jelszó-megadás igényét. A PayPal értelemszerűen a saját hasonló szolgáltatására kívánja felhívni a figyelmet, amikor a PayPal’s One Touch-ot ajánlja, amely a visszatérő vásárlójelöltek bejelentkezve tartja az oldalon, így egyetlen mozdulattá teszi számukra a vásárlást.

Kommunikálj webshopként!

Ahhoz, hogy a webshopod és kínálatod felkerüljön a vásárlók kívánságlistájára, már jó időben, tehát már ma, tudasd velük, hogy milyen akciók várhatók honlapodon a Black Friday időszakban. Ennek – még mindig – leghatékonyabb eszköze az elektronikus levél (eDM). Amellett, hogy mondjuk, nyereményjátékkal építed az adatbázisodat, Fekete Péntekre készülve érdemes ajánlatot kérni a legnagyobb hazai (Frog Média, Jaguár Média) vagy nemzetközi (Mailchimp, Constant Contact) eDM szolgáltatóktól.

Fektess be!

Ahogy láttuk, a Black Friday Magyarországon az online karácsonyi vásárlás előre hozott döntőjévé válik. (Az Egyesült Államokban az éves internetes kereskedelmi bevétel negyede ezen a napon realizálódik.) Ez azt jelenti, hogy a stratégiai felkészülés értelemszerűen a marketingköltségeink elosztásában is meg kell jelenjen. A Fekete Péntek kapcsán megjelenő többletforgalom megterheli a szervereket, de kihívást jelenthet a raktárkészlet, illetve az alkalmazotti létszám kapcsán is. A többlet feladatokat finanszírozni kell, hogy a megnövekedett forgalom ne sodorja el webshopunkat. Ugyanez a finanszírozási kényszer ugyanakkor a vásárlók oldalán is fennáll. A Black Friday akcióbőség akkor válik bevételnövekménnyé, ha a vásárlók rendelkeznek a szükséges anyagi fedezettel. Érdemes tehát a webshopunkban megkülönböztetett figyelmet fordítani a különböző magánszemélyeket és kisvállalkozói hiteltermékek előzetes kommunikációjára is.

Legyél te is Black Friday!

A Fekete Péntekezés egyre népszerűbb, globális jelenség, olyan hívó szó, amit a felhasználók értenek és keresnek. Webshopként légy te is szerves alakítója ennek a folyamatnak, kezeld saját kezdeményezésként a Black Friday-t, nyugodtan alakítsd a saját igényeid és sajátosságaid szerint. Közeleg az idő, vágj bele most!

CIKKAJÁNLÓ

Payment Courier Payment Courier
2018. 09. 22.

Már online fizetésnél is szétoszthatjuk a vásárlás árát.

E-commerce hírek – Lapszemle & Hírmix E-commerce hírek – Lapszemle & Hírmix
2018. 08. 14.

Újabb zenész indított webshopot.

Online vásárlási szokások húsvét idején Online vásárlási szokások húsvét idején
2018. 04. 10.

Webáruházak forgalmának visszaesése volt megfigyelhető húsvét idején.

Női szemmel: az Alibaba top termékei (1. rész) Női szemmel: az Alibaba top termékei (1. rész)
2018. 07. 09.

A honlapot böngészve az lehet az érzésünk, amit itt nem találunk meg, az nem is létezik a Földön.

BLACK FRIDAY 2018 - több száz akció

kizárólag a hivatalos Black Friday naptól, november 23. péntek 00:00-tól itt!

Black friday Magazin

Webáruházak bemutatkozója
Összes cikk megtekintése
Érdekességek, vidám történetek a vásárlás világából + új termékek, új ízek bemutatója
Iskolakezdés
2018. 09. 20.
Idén 48.000 forintba került egy alsós, 61.000 forintba egy felsős iskolakezdése.
Az Instagram új vásárlási funkciót indít
2018. 09. 20.
A sztorikon keresztül is kattinthatunk az adott webshop linkjére.
Összes cikk megtekintése
Svájci bicska az online vásárláshoz + hasznos információk webáruház üzemeltetőknek
Személyre szabott áraké a jelen és a jövő
2018. 09. 28.
Amelyik boltban elektronikus árcédulát látsz, ott legyen gyanús, hogy állandóan változnak az árak.
3+1 tévhit az adalékanyagokról
2018. 09. 27.
Az Okoscímke elmagyarázza, mit hogyan értelmezz a termékek címkéin.
Összes cikk megtekintése
Black Friday 2019 hírközpont extrákkal
Összes cikk megtekintése
Hirdetes Magyar Posta Logisztika
© helloblackfriday.hu